Kedd, 2019-07-16, 5:29 AM
Üdvözöllek Vendég | R
Eb-Training TeamNyitólapProfilom>
Regisztráció

Belépés
Honlap-menü

Belépés

Gazdavédelem.

Fegyelmező.

Hátrálósok.

Kutyás-kommandós

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Fürkészés:Bár az őrző-védőhöz tartozik, szerintem elsősorban fegyelmező gyakorlat, amikor tanítjuk, játékossan minél előbb, annál jobb.
Hat fűrkésző van a pályákon, egyes vizsgán kettőt, kettes vizsgán négyet, hármas vizsgán mind a hatot le kell fűrkészni.
Leírom én hogy csináltam, de ahány ház, annyi szokás.

Ha van segítségem, akkor megkérem fogja meg a kutyát, elmegyek a bújóhoz , megmutatom a labdát a kutyának , játszok a labdával és amikor már izgatott, leteszem a bujó mögé középre, visszaszaladok a kutyához , feltuningolom és fűrkész vezényszóval elengedem. Ja, elejében két-három lépés a távolság, a kutya és a bújó között, majd fokozatossan növeljük a távolságot.
Ahogy elindult a kutya, már spurizok is utánna és biztatom, amint felkapta a labdát már át is lépek a túloldalra, mutatom a másik labdát és már hívom is és kapja a labdát.

Ha már tudom nővelni a távolságot és szabályosan lefűrkészik egyet, akkor kezdem el két palánkra fűrkésztetni úgyanígy, majd háromra-négyre-ötre-hatra.
Ha nincs segítség az sem probléma, akkor lefektetem a kutyát, kihelyezem a labdát és visszamegyek a kutyához, felültetem és úgy küldöm el fűrkészni.

Ha mind a hat palánkot lefűrkészi a kutya-ami több hónapos munka nem tagadom, azért is kell korán elkezdeni , akkor kezdek el variálni.
Hat palánknál, hat labdával dolgozom mint egy zsonglőr.
Kihelyezem a hat labdát , elindítom a kutyát-fűrkész jobbra illetve balra a vezényszó-elszalad a kutya, behozza az első labdát, aztán küldöm a másodikért és így tovább.

Ja és innen jön még a java. Azt hinné az ember fia, hogy innen már könnyű, de itt kell elkezdeni variálni a labdákkal , hogy mikor jutalmazok és mikor nem , mert el kell jutnom odáig, hogy labda nélkül egy luftra lefűrkésze mind a hatot.
Elkezdem csökkenteni a labdákat, egyik-másik bújónál nem teszem ki, csak úgy csinálok, mintha letenném a labdát.Fűrkészi a kutya a bújókat, hopp az egyiknél nincs labda, befékez a kutya, elkezdené keresni a labdát, de nem hagyom máris előveszek a zsebemből egyet és hívom is vele, hozzám, na, erre minden gond nélkül odaszalad, játszok vele egy kicsit és már küldöm is fűrkészni.
Mindig más palánkoknál hagyok ki labdát, ne agyaljon a kutya, nem tudja mikor van és mikor nincs.
Amikor már nem probléma, ha valahol nincs labda, a következő szakaszba lépünk.

Nem hat palánkra fűrkészek, csak kettőre-miért pont kettőre.

Egyet simán megcsinál bármikor labda nélkül is, mert behívásnál mindig jutalmazom, de most kettők akarok összekötni úgy, hogy csak a legvégén lesz labda.
Felállunk a fűrkészőkhőz , indítom, fűrkész jobbra-szalad a kutya, megkerüli- hozzám -ahogy a közelembe ér kicsit csodálkozik, hogy nincs labda, de már küldöm is-fürkész balra-már megy is, ha véletlen megtorpan, mondom megint fűrkész balra és ha kell szaladok is vele.
Ahogy megkerülli a második fűrkészőt is már veszem elő a labdát és hozzámra kapja is.
Na, ez egy forduló pont, mert itt ha megérti a kutya a gyakorlatot, nagyon gyorsan le lehet vele fűrkésztetni a hat palánkot labda nélkül is.
De, mint minden gyakorlásnál, mindig kap labdát, csak sosem tudja előre, hogy melyik fűrkészőnél.
Ha nincs segéd egyik bújónál sem, nem szokott probléma lenni, mert nincs elvonó inger.

Akkor jön az újabb türelemjáték, ha a segéd beáll a bújóba és a kutya nem akar fűrkészni, hanem le akarja vágni az utat, kvázi beszaladni segédet ugatni.Ekkor kerül elő a hosszú póráz. Újból két palánkról indulunk az egyiket csak meg kell kerülni, a másikban ott a segéd.
Amelyiket meg kell kerülni, ahhoz közel állunk és fűrkész jobbra vezényszóra elindítom a kutyát-na tutkóra már csapja is le kutya az útvonalat, hosszúval megrántom és fűrkész vezénszóval magam is elszaladok a bújóig , megkerültetem a kutyával , behívom magamhoz hozzám és ha szépen beült előttem! akkor küldöm be oda, ahhoz a bújóhoz, ahol a segéd van.

Ez nagyon türelem játék-sokszor kell megismételni és nővelni a távolságot, mígnem lekerülhet a kutyáról a hosszúpóráz és elérjük a megfelelő indítási távolságot.
Ez volt az egyes vizsga fűrkészése.

Négy palánkra fűrkészés- újból hosszúpóráz és egy kis csel, harapópárna a hónom alatt.
Írtó nagy csábítás a kutyának, hogy lecsapja a fűrkészőhöz vezető utakat, főleg annál a palánknál ami a segéd oldalán van közvetlen, ezért amikor elindítom a kutyát fűrkészni, nagy segítség, ha nem csak a pórázzal rángatom vissza, ha muszáj, hanem elindítom a kutyát fűrkész, ha kell használom a hosszút és amikor a fűrkészőnél megkerüli a kutya és látszik rajta, hogy már húzna is a segédhez, megmutatom a harapópárnát, ráhívom a kutyát megpörgetem-húúú ilyenkor irtó nagyokat szokott fogni Artúr, jól meg kell állnom a lábamon.Majd mehet újra tovább a többi fűrkészés, hasonlóan.
Kell a harapópárna, az átmenethez, a fogással lehigasztani, tiszta fejjel a kutya is megérti, mit akarok tőle-attól hogy ott a segéd, ugyanúgy kell fűrkészni, mintha nem lenne?


Hat palánkra teljesen ugyanúgy tanítom a fűrkészést mint négyre.Kiskunhalasi kutyaiskola-ebtrainingteam


Keresés

Jön a kutya...jaj!

Gazdavédelem 2.

Brúnó-őv. tréning.

Játékos szituációk

Barátaink:
 • vonrebellhof.hu
 • Vérző Hold Stúdió
 • alsoretiharcos.freewb.hu
 • berkes-zsolt.gportal.hu
 • Hun-Web Linkek
 • Kutya.wyw.hu
 • kutyatartas
 • Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
 • .tkb.atw.hu
 • http://korostorkifenevad.lapunk.hu


 • Copyright MyCorp © 2019
  Ingyenes webtárhely uCoz