Kedd, 2019-07-16, 5:20 AM
Üdvözöllek Vendég | R
Eb-Training TeamNyitólapProfilom>
Regisztráció

Belépés
Honlap-menü

Belépés

Gazdavédelem.

Fegyelmező.

Hátrálósok.

Kutyás-kommandós

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0


Felugatás tanítása:
Felugatni a kutyát először helyben fogatásnál kezdjük tanítani.A kutyát a gazda pórázhosszon tartja és a segéd "sunnyogással", incselkedéssel vagy betopogással próbálja meg ugatásra bírni.A zsákmánnyal felkelteni az érdeklődését , olykor-olykor eldugni, a lényeg, hogy elveszítse a türelmét a kutya és elkezdjen ugatni.Kezdetben, ha már van egy-két tiszta felugatás, a kutya rögtön megkapja a jutalomfogást, a zsákmányt, ami lehet heccbőr, hurka, harapópárna vagy csibészkar.

Meg kell találni azt a kritikus távolságot, ami kiváltja a kutyából az ugatást, a nehogy már elvidd-hozd vissza azonnal,adod ide de rögtön!...elveszti a türelmét és elkezd ugatni.Némelyik kutya nagyon könnyen ugat, de láttam olyan jó idegrendszerű domináns kutyát is, amelyiknek több métert kellet hátrálni, eldugni a csibészkart és újra elővenni, illetve egyet-kettőt csattintani az ostorral, mire hajlandó volt megszólalni.Az ostorral nagyon óvatosan kell bánni, kellő időben egyszer-kétszer megszólaltatni, de ha lehet akkor minél kevesebbet használjuk, hiszen nem vadítani akarjuk a kutyát, csak rávenni arra, hogy megszólaljon.Később bőven elég lesz, ha nem folyamatos a kutyánál az ugatás, hogy a nadrágot ütögetve a bottal, egy kicsit ingereljük a kutyát és ha szép tiszta és folyamatos az ugatás, rögtön zsákmányfogást kapjon.

Az egy-két felugatástól el kell jutni a hosszú folyamatos, kitartott ugatásig.A segéd dolga, hogy felismerje a kutyánál azt a pillanatot, amikor még folyamatosan ugat a kutya-és jutalmazhatja fogás adásával-de törekedni kell arra, hogy az ugatás mindig egy kicsit tovább tartson, idővel el kell jutni a vizsgán megkövetelt időtartamig.

Ha a kutya már tudja miről van szó, akkor legalábbis nálunk úgy indul a dolog, hogy durrantanak egyet az ostorral-később , ha nem kell , nem használjuk és már eleve szépen betopogva megy oda a segéd.Ha a felugatás minősége megkívánja, nem folyamatos-szaggatottan ugat a kutya-akkor ha kell, eldugják a kart, visszahátrálnak topogva, majd újra előretopognak és megkapja a kutya a jutalomfogást.

Ha a kutya már megtanult felugatni, a normál pórázt átcseréljük hosszú pórázra.

Már nem a segéd topog be a kutyához, hanem a kutyát engedjük oda a segédhez.

A videón látni lehet, Artúron van hám is és szöges nyakörv is-az a mások által undorítónak tartott dolog, amely hozzáértő kezekben szép munkát eredményez, ha pedig nem kell, nem használjuk.
A hámban sima fogásokat kap a kutya, amikor átcsatoljuk szögesre, akkor a beharapást akadályozzuk meg vele, illetve, ha nem ugat a kutya folyamatosan, akkor az egyébként laza pórázt, finoman, hozzáértően, egy picit megfeszítjük és utána újra lazára engedjük, ha kell többször is.Ezzel egy kicsit izgágává tesszük, éppen csak annyira, hogy tovább ugasson, ha elhallgat.

Na, a lényeg, a lényeg:
-hosszú pórázon kap a kutya egy jutalomfogást, majd beáll a segéd és beengedem a kutyát a hosszún a segéd elé, ha a kutya be akar fogni, akkor megrántom a szöges nyakörvet, a kutya lefékez a segéd előtt és folyamatos felugatásba kezd.
Ha szép a felugatás, megkapja a kart.(Berkes mesélte, hogy ezt a csavaros karbeadást a Gyapinál látta és nagyon megtetszett neki, megkérte tanítsa meg rá.)

Ha ezzel a résszel nincs probléma, akkor a segéd először a fürkésző külső oldalához áll, ott is gyakoroljuk a felugatást, majd onnan lassan hátrálva betopog a segéd a bújóba, mintegy húzza maga után az ugató kutyát.
És innen már lehet gyakorolni a vizsgaanyagot, hosszún beengedni a kutyát, és hajrá...

Mindig hátrálós jutalomfogásokkal fejezzük be, hogy a kutya-ki tudja magát fogni, le tudja vezetni a felgyülemlet feszültséget.Folyt. köv.

Kiskunhalasi kutyaiskola-ebtrainingteam.
Keresés

Jön a kutya...jaj!

Gazdavédelem 2.

Brúnó-őv. tréning.

Játékos szituációk

Barátaink:
 • vonrebellhof.hu
 • Vérző Hold Stúdió
 • alsoretiharcos.freewb.hu
 • berkes-zsolt.gportal.hu
 • Hun-Web Linkek
 • Kutya.wyw.hu
 • kutyatartas
 • Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
 • .tkb.atw.hu
 • http://korostorkifenevad.lapunk.hu


 • Copyright MyCorp © 2019
  Ingyenes webtárhely uCoz